Anwil wstrzymuje produkcję nawozów azotowych

25 sierpnia 2022

W związku z rekordowym wzrostem cen gazu ziemnego w Europie, firma Anwil podjęła decyzję o tymczasowym wstrzymaniu produkcji nawozów azotowych - poinformował Orlen, do którego należy chemiczna spółka z Włocławka.

Polski Koncern Naftowy Orlen oznajmił 23 sierpnia 2022 roku, że „w związku z bezprecedensowym i rekordowym wzrostem cen gazu ziemnego w Europie” spółka Anwil, w której Orlen ma 100 proc. udziałów, podjęła decyzję o tymczasowym wstrzymaniu produkcji nawozów azotowych.

„Anwil na bieżąco monitoruje sytuację na rynku surowców. Jak tylko warunki makroekonomiczne na rynku gazu ulegną stabilizacji produkcja zostanie wznowiona”- poinformował PKN Orlen.

Płocki koncern podał także, że w trakcie postoju linii produkcyjnych, Anwil będzie wykonywał prace remontowe i inwestycyjne.

Anwil padł ofiarą rosyjskich działań wojennych, ale cierpi cała europejska branża nawozowa. Europa napełnia magazyny gazu, a rynek i ceny szaleją.

Anwil ma siedzibę we Włocławku. Należy do grona największych przedsiębiorstw chemicznych w Polsce.

Firma jest, jak podaje, liczącym się w regionie Europy Środkowo-Wschodniej producentem nawozów azotowych.

Z powodu wysokich cen gazu produkcję ograniczyła już Grupa Azoty

Orlen jest kolejną spółką, która przerwała dziś produkcję nawozów azotowych ze względu na wysokie ceny gazu. Rano Zakłady Azotowe w Puławach zredukowały produkcję amoniaku do około 10 proc. mocy wytwórczych i wstrzymały część produkcji w segmentach tworzyw i agro.

Jak zaznacza spółka: "w wyniku agresji Rosji na Ukrainę, od 24 lutego 2022 r. obserwujemy na europejskich giełdach nadzwyczajne, historycznie wysokie ceny gazu ziemnego. Ceny gazu w okresie ostatniego półrocza wzrosły z poziomu 72 euro za MWh w dniu 22.02.2022 r., do poziomu 276 euro za MWh 22 sierpnia" (około 2,5 tys. dol. za tys. m3 - przyp. aut.).

Firma zapewnia, że w trakcie ogłoszonego postoju instalacji produkcyjnych realizowane będą procesy inwestycyjne oraz remontowe, w tym planowany wcześniej, główny remont instalacji poliamidów.

Kiedy Azoty mogą wznowić produkcje? Sama spółka nie odnosi się do tej kwestiii. - Obecna sytuacja na rynku gazu ziemnego - pomimo jego dostępności - determinująca rentowność prowadzonej produkcji, jest wyjątkowa, całkowicie niezależna od spółki i nie była możliwa do przewidzenia – informuje tylko Grupa Azoty.

Spółka zapewnia, że stale monitoruje poziom cen wszystkich surowców oraz rentowność procesów produkcyjnych (gaz może stanowić nawet 70 proc. kosztów produkcji nawozów - przyp. aut.) i na tej podstawie będzie podejmowała dalsze decyzje biznesowe.

Dokument PDF

BOS Oddział Operacyjny we Włocławku

97 1540 1069 2001 8700 5627 0001

(054) 414 65-65

kontakt@solidarnosc-anwil.pl

robert.wichrowski@solidarnosc-anwil.pl

Strona www stworzona przez BP Art. Wszystkie prawa zastrzeżone.